lunes, 1 de octubre de 2012

Dia de la comunitat valenciana.

El 9 d'octubre és el Dia de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaime I en 1238. La conquesta i formació del Regne de València no es va culminar fins a 1304-1305 amb la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elx, i el territori actual no es va unificar fins a 1851 amb la incorporació de Requena i Utiel; però el 9 d'octubre es va triar com la data més representativa, per ser València la capital del llavors Regne de València i, actualment, de la Comunitat Valenciana. A nivell local de València, és una celebració amb llarga tradició des del segle XIV amb el rei Jaime II d'Aragó. En canvi, a nivell de tot el territori de la Comunitat Valenciana, es tracta d'una celebració institucional contemporània que té el seu origen en l'any 1976, quan en el Plenari de Parlamentaris es proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.



Data de publicació: 01/10/2012 9 d’octubre. Dia de la Comunitat Valenciana La ciutat de València celebra, com cabdal, el Dia de la Comunitat Valenciana amb diferents actes festius i simbòlics com l'emotiva Baixada de la Real Senyera des de la balconada de l'ajuntament de València, després de la qual s'inicia la tradicional processó cívica. 9 d’octubre.

 Dia de la Comunitat Valenciana Alacant viu amb especial intensitat el 9 d'octubre. En la capital de la Costa Blanca partirà una desfilada des de la plaça del Mar, que continuarà per l'Esplanada i culminarà en l'Auditori de la Conquilla on un bon nombre de grups de Dansa i collas oferirà un espectacle folklòric.

 D'altra banda, a Castelló de la Plana cada any es realitza, a les 13 hores en el saló de plens de l'Ajuntament, el lliurament dels Premis al valencià o valenciana de l'any, que atorga la Fundació Huguet així com una sèrie de concerts en el Templete de Ribalta para commemorar el Dia de la Comunitat Valenciana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario