lunes, 3 de octubre de 2011

Asia

Àsia, o continent asiàtic, és el continent més extens i poblat de la Terra, que amb prop de 44 milions de km² suposa el 8,65% del total de la superfície terrestre i el 29,45% de les terres emergides, i amb els seus 4000 milions d'habitants, el 60% de la població humana. S'estén sobre la meitat oriental de l'hemisferi Nord, des de l'oceà Glacial Àrtic, al nord, fins a l'oceà Índic, al sud. Limita, a l'oest, amb els muntes *Urales, i a l'aquest, amb l'oceà Pacífic.
En el nord la plana asiàtica.

* En la zona central una sèrie d'alts altiplans com les d'Iran, *Pamir, *Tíbet i Mongòlia. Les de *Pamir i *Tibet estan situades a 3.600 m i 5.000 m respectivament, pel que es coneixen com el sostre del món. També hi ha una sèrie de serralades joves: els Muntes *Zagros, el *Karakórum i el *Himalaya, on es troba el punt més elevat de la Terra: el *Everest (8.848 m).

* En l'aquest la Plana Xinesa.

* En el sud la Meseta del *Deccán i la Plana de La Indoxina.



Àsia presenta una gran diversitat climàtica i de vegetació: des dels secs paisatges *desérticos a l'exuberant selva tropical, i característiques geogràfiques que presenten molts tipus de climes.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario