jueves, 6 de octubre de 2011

Europa

Europa és un dels continents que formen el *supercontinente *euroasiático, situat entre els paral·lels 37º i 70º de latitud nord, que de forma convencional i per motius històrics és considerada un continent. S'estén en la meitat oriental de l'Hemisferi Nord, des de l'oceà Glacial Àrtic pel nord fins al mar Mediterrani pel sud. Per l'oest, arriba fins a l'oceà Atlàntic; per l'aquest, limita amb Àsia, de la qual la separen els muntes *Urales, el ric *Ural, la mar Càspia i la serralada del Caucas.%[1]



Europa és el segon continent més menut en termes de superfície, que abasta al voltant de 11.100.000 km. quadrats o el 2% de la superfície del planeta Terra i al voltant de 6,8% del total de les terres emergides. Alberga un gran nombre d'estats sobirans, el nombre exacte dels quals depèn de la definició de la frontera d'Europa, així com de l'exclusió o inclusió d'estats parcialment reconeguts. De tots els països europeus, Rússia és el major en superfície, mentre que el Vaticà és el més menut, no només d'Europa, sinó també del món. Aquests països són també el més i menys poblat d'Europa respectivament. Europa és el quart continent més poblat després d'Àsia, Àfrica i Amèrica amb una població de 735.000.000 o al voltant del 11% de la població mundial. Segons projecció de població de l'Organització de les Nacions Unides (variant mitja), la quota d'Europa es reduirà al 7% en 2050.%[2] No obstant això, les fronteres d'Europa i la població són objecte de controvèrsia, ja que el terme continent pot referir-se a un cultural i polític o a distincions *fisiográficas.



Europa és el bressol de la cultura occidental. Les nacions europees ocupen un paper preponderant en els assumptes mundials des del segle XVI des d'ara, especialment després del començament de la colonització. En els segles XVII i XVIII, les nacions europees van controlar la major part d'Àfrica, Amèrica, i gran part d'Àsia. La Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial van conduir a una disminució en el domini d'Europa en els assumptes mundials quan els Estats Units i la Unión Soviètica van prendre la preeminència. La Guerra Freda entre les dues superpotències va dividir Europa al llarg del Teló d'Acer. La integració europea va donar lloc a la formació del Consell d'Europa i la Unió Europea a Europa occidental, les quals s'han expandit cap a l'aquest des de la caiguda de la Unión Soviètica en 1991.

No hay comentarios:

Publicar un comentario